Duikverslag

Duikverslag 27 juni 2021

Opleiding in de praktijk

We mogen het wel onze thuisplas noemen zo vlak om de hoek; de Zevenhuizerplas. Meestal is het zicht goed, is er een mooie begroeiing onder het wateroppervlak en worden er met enige regelmaat snoeken, snoekbaarzen en flinke palingen gespot. Laat het nu net afgelopen zondag allemaal niet het geval zijn. De natuur moet wat inhalen want het onderwaterleven loopt achter en door de aanhoudende aanlandige wind van de afgelopen 24 uur was het zicht niet best.

Desondanks was de Potvis goed vertegenwoordigd omdat er praktijkduiken waren gepland voor de 1* in opleiding en examens voor de 2*. De voorbereidingen waren al vroeg gestart en alle benodigde (examen)materialen waren aanwezig. 

Het zoeken naar een vermiste duiker voor de 2* in opleiding werd gesimuleerd door een pion af te laten zinken. Op basis van een kruispeiling met kompas moest onze ‘drenkeling’ worden opgespoord. Volgens Iwan, die ons slachtoffer had laten afzinken, was ons reddings-object terug te vinden op: 30o gepeild op het midden van het hondenstrandje en 900 op de meest rechter toren van Nesselande op de horizon. Zoeken maar!! En dat werd het zeker want onze pion hebben we in eerste instantie ook niet meer teruggevonden.

Nu was het zicht ook wel bijzonder slecht en om die reden werd er achteraf nog verder gezocht waarbij Arie, Rogier en Iwan (schuldgevoel) met een touw de bodem van de Zevenhuizerplas hebben afgestruind. Ik heb het resultaat van deze verwoede poging niet meer meegemaakt.

Ook het zoekpatroon met een halve spiraal werd geoefend vanaf de kant evenals het aan de kant brengen van een drenkeling en uiteraard werd de test afgenomen over het toedienen van zuurstof en de daarbij gebruikte apparatuur.

Naast al deze examens en trainingen werd er ook nog recreatief gedoken. En gelukkig was er ook goed zicht in sommige delen van de plas. Maar geen snoek te bekennen.   

Willem
Please follow and like us: