Duiken en suppen

Klein stukje geschreven door Potvis lid Amy:

Zondag 20 augustus zijn we wezen duiken bij Dreischor parkeerplaats. Er waren veel potvissers naar de duikstek gekomen. Ik heb voor het eerst gedoken met mijn vader. Het zicht was gelukkig best goed. Ik heb zelf best veel kreeften gezien en nog wat kleine garnaaltjes. Er waren ook kreeften die een schaar miste. Ik heb een fijne duik gemaakt. Toen Iedereen uit het water was zijn we met zijn allen naar het MEER outdoor bij de geveling gegaan. We hebben eerst broodjes met knakworst gegeten en daarna hebben we sup gehuurd, een paar hadden zelf een sup meegenomen. Sommige waren echt al snel stabiel op de sup maar bij een paar duurde dat even. Het was een leuke dag en gelukkig lekker weer.  

BRAinS jeugd duikt bij NOV Potvis

Afgelopen vrijdag 24 november en eerder deze maand op 3 november opende Nieuwerkerkse OnderwatersportVereniging (NOV) Potvis, in samenwerking met BRAinS, ’s avonds haar deuren voor een speciale gelegenheid en verwelkomde op beide avonden een groep van in totaal 20 leerlingen van het voortgezet onderwijs uit de gemeente Zuidplas voor een avond onderwateravontuur.

BRAinS is een initiatief dat wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen stichting ZO!, gemeente Zuidplas, basisonderwijs, voortgezet onderwijs, sportverenigingen, culturele instellingen en particuliere initiatieven. Het doel is om kinderen een brede ervaring te bieden en hen kennis te laten maken met diverse activiteiten op het gebied van sport, kunst, cultuur en welzijn.

NOV Potvis heeft altijd een sterke betrokkenheid bij de lokale gemeenschap getoond. De samenwerking met BRAinS bood een unieke gelegenheid om de passie voor onderwatersport te delen met een jonge generatie die nieuwsgierig is naar de duiksport.

Tijdens de avonden kreeg de jeugd de kans om de wereld van onderwatersport te ontdekken. Uiteraard eerst uitleg aan de kant van het zwembad door de instructeurs. Nadat de belangrijkste basisduikvaardigheden waren doorgenomen zoals handsignalen, het klaren van de oren en het gebruik van het duikvest en de ademautomaat doken ze al snel naar de bodem van het Polderbad. Met een ervaren instructeur als buddy leerden ze al snel om onderwater te ‘zweven’ oftewel te trimmen. En het bleken snelle leerlingen want al bij deze kennismaking werden er maskers geklaard en koprollen gemaakt. Hierna volgden de spelletjes onderwater, waarbij de jonge deelnemers enthousiast puzzels oplosten, duiktorpedo’s (speelgoed) naar elkaar gooiden en met elkaar knopen ontrafelden op de bodem van het zwembad. Dit niet alleen ter vermaak, maar ook om vertrouwt te raken met de omgeving en, niet in de laatste plaats, ook om teamwork en samenwerking te bevorderen. Want onderwater moet je op elkaar kunnen vertrouwen.

Er zwommen heel wat getalenteerde duikers in spe rond in het Polderbad op beide avonden. Wat leuk zou het zijn om een aantal van hen later tegen te komen aan de waterkant. Misschien in Zeeland bij de Grevelingen of de Oosterschelde. Want voor duiken hoef je niet per se naar tropische oorden; Nederland heeft onderwater veel te bieden. Hoewel ….. de Cariben is natuurlijk wel erg aantrekkelijk.

De glimlachen en opwinding op de gezichten van de deelnemers weerspiegelen het succes van deze bijzondere avonden. 

N.O.V. Potvis (www.nov-potvis.nl) is aangesloten bij de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) en kan alle duikopleidingen, specialisaties en zelfs instructeursopleidingen verzorgen. NOV Potvis vindt het belangrijk dat duikers zich blijven ontwikkelen, zowel beginnende als gevorderde duikers. Waarbij alle duikopleidingen in het teken staan van veiligheid, duikontwikkeling en natuurlijk plezier en gezelligheid. Iedere woensdagavond trainen wij in het Polderbad.

Met dank aan:

 • Stichting ZO! en de gemeente Zuidplas
 • Sport Stichting Zuidplas Polderbad
 • Vrijwilligers van N.O.V. Potvis
 • Lucky Dive Center voor het beschikbEaar stellen van lucht en materieel

Hieronder een kleine greep uit de foto’s genomen deze twee avonden. Alle foto’s zijn terug te vinden in de galerij.

De eerste verenigingsduik van 2023

De eerste verenigingsduik van 2023 was als vanouds weer nuttig, leerzaam en bovenal gezellig. Afgelopen zondag 21 mei troffen veel Potvissen elkaar ’s ochtends vroeg bij Slag Stormvogel aan het Oostvoornse Meer. Voor de ‘juniors 1* in opleiding’ stond de eerste buitenduik gepland. Natuurlijk een spannende gebeurtenis als je alleen nog maar in het warme en heldere water van het zwembad hebt geoefend. De andere Potvissen konden deelnemen aan de redding scenario’s die door de hoofdtrainers waren georganiseerd. Veiligheid staat voorop bij duiken en dus kan je niet genoeg oefenen met noodsituaties! Niet alleen de 2*in opleiding, verplicht onderdeel voor dit brevet, maar ook andere duikers deden mee. Er werd geoefend op diverse onderdelen zoals:

 • Opstijgingen (Reddings- en ALV opstijging)
 • Benaderen van een duiker in paniek en vervoersgrepen
 • Zoekpatronen gebruiken om een vermiste duiker te vinden
 • Duikersziekten herkennen
 • Het gebruiken van de zuurstofkoffer
 • Stabiele zijligging duiker met pak

Er werd afgesloten met een gezellige lunch verzorgd door de evenementencommissie!

25 Potvissen in een groot bassin

Op zondag 26 maart vertrok een groep van 27 Potvissen richting België. De bestemming was TODI, een bassin van 33 meter doorsnede en 10 meter diep gevuld met lekker warm water en meer dan 5.000 tropische zoetwatervissen in Beringen. Vanwege het warme water waren de junioren in opleiding ook van de partij. Voor velen van hun de eerste duik buiten de vertrouwde omgeving van het Nieuwerkerks Polderbad. Voorafgaand aan de duik volgde voor de guppen eerst de gebruikelijke briefing met de instructeurs.

Nadat de buddyparen waren gevormd werden de flessen en de trimvesten opgehaald, de duikpakken ontsmet en de sets opgebouwd. Sommige Potvissen hadden wat moeite om de enigszins te kleine duikpakken aan te trekken (wat een flauwe excuses werden er gemaakt. Die pakken krimpen niet hè!).

Nadat iedereen was voorzien van de juiste uitrusting doken 25 Potvissen en een snorkelaar het water in onder aanmoediging van twee Potvistoeschouwers achter het glas.

Onderwater vind je autowrakken, een soort nagebootste Griekse ruïne, een spoortunnel en veel bijzondere vissen. De guppen hadden het geweldig naar hun zin, maar ook voor de ervaren duiker is TODI een leuke ervaring. De beelden spreken voor zich.

BRainS 2022

Op 21 en 28 oktober stonden er weer vrijwilligers van NOV Potvis klaar om leerlingen van het voortgezet onderwijs kennis te laten maken met de duiksport. Dit alles werd georganiseerd door Stichting ZO! in samenwerking met de gemeente Zuidplas en is inmiddels uitgegroeid tot een begrip; BRAinS.

BRAinS staat voor brede Activiteiten in Scholen. Leerlingen die in de gemeente Zuidplas wonen of naar school gaan kunnen dan meedoen aan een groot aanbod van activiteiten op het gebied van sport, kunst, cultuur en welzijn die worden aangeboden door vele organisaties en verenigingen uit Moordrecht, Moerkapelle, Zevenhuizen en Nieuwerkerk.

In Nieuwerkerk kan je natuurlijk niet om de Potvis heen en dus deed onze vereniging ook dit najaar weer mee.

Samen met de instructeurs werd er gedoken in het Polderbad. Na het bijbrengen van de basisprincipes van het duiken werden er oefeningen en spelletjes onderwater gedaan. Het waren leuke avonden en wat blijkt; er zwemt genoeg duiktalent rond in de gemeente Zuidplas.

Met dank aan alle:

 • Instructeurs
 • Hulp aan de kant
 • Fotografen (Margot, Kim, Mieke) en de montage van het leuke filmpje door Margot
 • Lucky Dive voor het beschikbaar stellen van lucht en materieel