De eerste verenigingsduik van 2023

De eerste verenigingsduik van 2023 was als vanouds weer nuttig, leerzaam en bovenal gezellig. Afgelopen zondag 21 mei troffen veel Potvissen elkaar ’s ochtends vroeg bij Slag Stormvogel aan het Oostvoornse Meer. Voor de ‘juniors 1* in opleiding’ stond de eerste buitenduik gepland. Natuurlijk een spannende gebeurtenis als je alleen nog maar in het warme en heldere water van het zwembad hebt geoefend. De andere Potvissen konden deelnemen aan de redding scenario’s die door de hoofdtrainers waren georganiseerd. Veiligheid staat voorop bij duiken en dus kan je niet genoeg oefenen met noodsituaties! Niet alleen de 2*in opleiding, verplicht onderdeel voor dit brevet, maar ook andere duikers deden mee. Er werd geoefend op diverse onderdelen zoals:

  • Opstijgingen (Reddings- en ALV opstijging)
  • Benaderen van een duiker in paniek en vervoersgrepen
  • Zoekpatronen gebruiken om een vermiste duiker te vinden
  • Duikersziekten herkennen
  • Het gebruiken van de zuurstofkoffer
  • Stabiele zijligging duiker met pak

Er werd afgesloten met een gezellige lunch verzorgd door de evenementencommissie!

25 Potvissen in een groot bassin

Op zondag 26 maart vertrok een groep van 27 Potvissen richting België. De bestemming was TODI, een bassin van 33 meter doorsnede en 10 meter diep gevuld met lekker warm water en meer dan 5.000 tropische zoetwatervissen in Beringen. Vanwege het warme water waren de junioren in opleiding ook van de partij. Voor velen van hun de eerste duik buiten de vertrouwde omgeving van het Nieuwerkerks Polderbad. Voorafgaand aan de duik volgde voor de guppen eerst de gebruikelijke briefing met de instructeurs.

Nadat de buddyparen waren gevormd werden de flessen en de trimvesten opgehaald, de duikpakken ontsmet en de sets opgebouwd. Sommige Potvissen hadden wat moeite om de enigszins te kleine duikpakken aan te trekken (wat een flauwe excuses werden er gemaakt. Die pakken krimpen niet hè!).

Nadat iedereen was voorzien van de juiste uitrusting doken 25 Potvissen en een snorkelaar het water in onder aanmoediging van twee Potvistoeschouwers achter het glas.

Onderwater vind je autowrakken, een soort nagebootste Griekse ruïne, een spoortunnel en veel bijzondere vissen. De guppen hadden het geweldig naar hun zin, maar ook voor de ervaren duiker is TODI een leuke ervaring. De beelden spreken voor zich.

BRainS 2022

Op 21 en 28 oktober stonden er weer vrijwilligers van NOV Potvis klaar om leerlingen van het voortgezet onderwijs kennis te laten maken met de duiksport. Dit alles werd georganiseerd door Stichting ZO! in samenwerking met de gemeente Zuidplas en is inmiddels uitgegroeid tot een begrip; BRAinS.

BRAinS staat voor brede Activiteiten in Scholen. Leerlingen die in de gemeente Zuidplas wonen of naar school gaan kunnen dan meedoen aan een groot aanbod van activiteiten op het gebied van sport, kunst, cultuur en welzijn die worden aangeboden door vele organisaties en verenigingen uit Moordrecht, Moerkapelle, Zevenhuizen en Nieuwerkerk.

In Nieuwerkerk kan je natuurlijk niet om de Potvis heen en dus deed onze vereniging ook dit najaar weer mee.

Samen met de instructeurs werd er gedoken in het Polderbad. Na het bijbrengen van de basisprincipes van het duiken werden er oefeningen en spelletjes onderwater gedaan. Het waren leuke avonden en wat blijkt; er zwemt genoeg duiktalent rond in de gemeente Zuidplas.

Met dank aan alle:

  • Instructeurs
  • Hulp aan de kant
  • Fotografen (Margot, Kim, Mieke) en de montage van het leuke filmpje door Margot
  • Lucky Dive voor het beschikbaar stellen van lucht en materieel

Duikopleidingen afgerond bij de Potvis

Ook dit jaar zijn er weer nieuwe duikers opgeleid bij de Nieuwerkerkse Onderwatersport Vereniging de Potvis. Gedurende de opleiding moesten deze enthousiastelingen een tijdje gebukt gaan onder de koosnaam Gup, maar na het succesvol afronden van de opleiding en de doop door Neptunus kunnen zij vol trots het 1* brevet tonen. Dit betekent niet alleen duiken in ons mooie Zeeland of, dichterbij huis, de Zevenhuizerplas, maar ook op vakantie kunnen zij net als alle andere duikers genieten van de buitenlandse wateren. Ook de guppen van vorig jaar werden gedoopt (uitstel door Corona) nadat ook zij de eed hadden afgelegd om het onderwaterleven te respecteren.

 

Andere Potvissen kregen een eervolle vermelding van Neptunus voor het afronden van de 2* of 3* opleiding en/of diverse specialiteiten zoals wrakduiken, driftduiken, ijsduiken, onderwateroriëntatie en duiken met Nitrox.

Weekendje weg met NOV de Potvis

Ik ben Ronald de Bode en sinds oktober 2021 lid geworden van de Potvis. Afgelopen juni heb ik mijn 1* duikbrevet gehaald met behulp van de duikinstructeurs van de Potvis.

Toen ik las dat er een duikweekend georganiseerd ging worden heb ik me aangemeld, omdat ik dacht dat zo’n weekend me een uitgerekende kans gaf om de mensen van de duikvereniging beter te leren kennen.

Ik vond het wel spannend en had last van een beetje koud water vrees, want ik ben zelf niet zo’n prater en vind het lastig om nieuwe mensen te leren kennen, maar deze vrees bleek achteraf ongegrond.

Ik had op mijn werk geregeld dat ik vrijdags vrij was en zo kon ik de vrijdag gebruiken voor het inpakken van de spullen en rustig naar Renesse te rijden. Helaas gingen we het weekend in met veel regen en kans op onweer zodat er besloten werd om ’s middags niet te gaan duiken, zoals altijd veiligheid voor alles!

Met flink wat vertraging wegens de hevige regenval kwam ik aan op de camping. Het huisje aan de Lavendel 85 zou mijn verblijfplaats worden voor het aankomende weekend. Lavendel 85 bleek ook het adres te zijn waar alle Potvis leden met hun gezin kwamen om samen te zijn. Zo werd hier onder andere ontbeten, gebarbecued en gezellig gekletst met een bakje koffie (of iets sterkers) erbij.

Om ervoor te zorgen dat alle mensen droog konden blijven werden er partijtenten en een soort luifel gebouwd aan het huisje. Een stevige doek met een paar tentstokken eronder, vastgezet met tie wraps en touw.

Vrijdagavond even uit eten bij Sense, waar de meeste Spareribs hebben gegeten. De ogen groter dan de maag, want wat is nu 1,5 sparerib? Wel goede gesprekstof in ieder geval. Terug op de camping blijken de luifel en een partijtent toch niet zo stevig te zijn geweest als gedacht. Door de hevige regenval kwam er steeds meer water op de doeken terecht, met als gevolg dat de tentstokken in elkaar stortte. Hierdoor leek het alsof we in het huisje van de tokkies waren gekomen 😊

Nog even gezellig wat napraten (of in mijn geval luisteren) ging een ieder naar zijn huisje en gingen we slapen. Door de spareribs en de harde regenbuien viel dat voor sommige niet mee. Maar goed we hadden de tijd aan onszelf. Met z’n allen ontbijten en daarna plannen maken voor duiken.  Maar eerst even aandacht voor Andrew, die is 50 jaren jong geworden, nogmaals gefeliciteerd Andrew!

Het zag ernaar uit dat het tegen de middag beter weer zou gaan worden. Dat is ook gebleken want vanaf zaterdagmiddag heeft het niet meer geregend.  We gingen duiken op duiklocatie Scharendijke.

Ik vond het best wel even spannend omdat het twee maanden geleden was dat ik het laatst dook. Ik dook samen met Tom Goedhart. Het werd een erg leuke duik. Dan zie je letterlijk weer waarom je wil duiken, het is zo’n mooie wereld onder water! Zeker als je dan ook nog scholen vissen ziet in het wrak van de Zeehond.  Ik had pas in de gaten dat er een wrak in het water lag toen ik er bijna tegenaan zwom!

Na terugkomst op de camping nog even naar Renesse gelopen om daar te kijken naar de dweilbands. Het was er gezellig druk en er werden zelfs hardrock nummers nagespeeld door de optredende bands. Als afsluiter nog even een ijsje halen bij een Italiaans ijssalon, Erik nog bedankt voor het ijsje, die smaakte erg goed. ’s Avonds werd er gebarbecued, gevolgd door een avond ouderwets gesprekken voeren met de nodige versnaperingen.

Na een goede nachtrust werd er een stevig ontbijt genuttigd, die bestond uit gebakken eieren met spek , gebakken door Jaap Valk. Nogmaals dank voor dit heerlijke ontbijt Jaap.

Een paar vroege vogels gingen duiken bij de Plompe Toren,  de overige duikers gingen naar het Frans Kok rif om daar een duik te nemen. Ik samen met Ivo, voor het eerst niet met een duikinstructeur maar een ervaren duiker. We hebben een ontspannen duik gemaakt en veel onderwater activiteit gezien. Krabben, kreeften, zee donderpadjes en diverse slakken waarvan ik de naam nog niet ken. 

Na deze duik werd het tijd om naar huis te rijden.

Ik wil iedereen bedanken voor het mogelijk maken van dit gezellige weekend, met name Carla en Mieke die veel geregeld hebben. Ik had het gevoel bij een grote familie te horen, waar alles mag en niets moet. Heerlijk als je zo met elkaar om kan gaan. Ik kijk nu al uit naar de volgende keer 😊

Groetjes Ronald de Bode.