Duiken en suppen

Klein stukje geschreven door Potvis lid Amy:

Zondag 20 augustus zijn we wezen duiken bij Dreischor parkeerplaats. Er waren veel potvissers naar de duikstek gekomen. Ik heb voor het eerst gedoken met mijn vader. Het zicht was gelukkig best goed. Ik heb zelf best veel kreeften gezien en nog wat kleine garnaaltjes. Er waren ook kreeften die een schaar miste. Ik heb een fijne duik gemaakt. Toen Iedereen uit het water was zijn we met zijn allen naar het MEER outdoor bij de geveling gegaan. We hebben eerst broodjes met knakworst gegeten en daarna hebben we sup gehuurd, een paar hadden zelf een sup meegenomen. Sommige waren echt al snel stabiel op de sup maar bij een paar duurde dat even. Het was een leuke dag en gelukkig lekker weer.  

Onderwaterbiologie: een les in kijken.

Eerlijk is eerlijk we vinden het onderwaterleven reuze interessant en genieten telkens weer van het panorama en het leven onder de wateroppervlakte.

Maar om nu precies te weten hoeveel voelsprieten en trilhaartjes een organisme heeft, nee, dat is niet ons ding. Dodemansduim is voor ons dodemansduim en niet Alcyonium digitatum. Overigens met alle respect voor de deskundigen die dit zo uit het blote koppie oplepelen.
Dus met een, op deze wijze, gekleurd verwachtingspatroon gingen we naar de specialisatie onderwaterbiologie.
Fout dus. Binnen een paar minuten zaten we geboeid te luisteren naar Mirjam en Bas van der Sanden. Zij leerde ons dat de interesse in de biologie begint met goed leren kijken. Je focus ergens op richten, maar tegelijk beseffen dat je andere organismen gewoon niet ziet, terwijl ze voor je neus zitten. Want zo stelden de cursusleiders; het begint met goed leren kijken, het liefst gericht (met een bepaalde focus dus). Dan neem je waar wat je wilt gaan zien en door te observeren welk gedrag je waarneemt, raak je geïnteresseerd. De nieuwsgierigheid die volgt, zorgt ervoor dat je je kennis en kunde wilt vergroten. Kijk zo werkt dat dus.
Door een aantal voorbeelden te geven van hoe mensen een beeld verschillend kunnen interpreteren en ons te laten tobben met het namaken van een vouwwerk, leerden ze ons dat kijken voor iedereen iets anders kan opleveren. Gelukkig konden  we de opgedane kennis vastleggen in het aantekeningenboekje dat Jaap voor de cursisten had gemaakt.
Vervolgens lieten ze ons graaien en grabbelen in een bakje vol schelpen en opsommen wat we allemaal hadden gezien. Nu waren de schelpen nogal klein dus het was wel een lesje in nauwkeurig kijken  en – zoals we net hadden geleerd – met focus.
We gaan het bijbehorende cursusboek zeker goed doornemen. Zodat we eind mei tijdens de duik met opdracht, al de nodige theoretische kennis hebben. We hopen nu al een paar mooie slibanemonen tegen te komen.
Met dank aan de Nederlandse Onderwatersportbond die het mogelijk heeft gemaakt om tegen een zeer gereduceerd tarief te kunnen deelnemen aan deze specialisatie en de evenementencommissie / hoofdtrainers die de organisatie op zich hebben genomen.

BRAinS jeugd duikt bij NOV Potvis

Afgelopen vrijdag 24 november en eerder deze maand op 3 november opende Nieuwerkerkse OnderwatersportVereniging (NOV) Potvis, in samenwerking met BRAinS, ’s avonds haar deuren voor een speciale gelegenheid en verwelkomde op beide avonden een groep van in totaal 20 leerlingen van het voortgezet onderwijs uit de gemeente Zuidplas voor een avond onderwateravontuur.

BRAinS is een initiatief dat wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen stichting ZO!, gemeente Zuidplas, basisonderwijs, voortgezet onderwijs, sportverenigingen, culturele instellingen en particuliere initiatieven. Het doel is om kinderen een brede ervaring te bieden en hen kennis te laten maken met diverse activiteiten op het gebied van sport, kunst, cultuur en welzijn.

NOV Potvis heeft altijd een sterke betrokkenheid bij de lokale gemeenschap getoond. De samenwerking met BRAinS bood een unieke gelegenheid om de passie voor onderwatersport te delen met een jonge generatie die nieuwsgierig is naar de duiksport.

Tijdens de avonden kreeg de jeugd de kans om de wereld van onderwatersport te ontdekken. Uiteraard eerst uitleg aan de kant van het zwembad door de instructeurs. Nadat de belangrijkste basisduikvaardigheden waren doorgenomen zoals handsignalen, het klaren van de oren en het gebruik van het duikvest en de ademautomaat doken ze al snel naar de bodem van het Polderbad. Met een ervaren instructeur als buddy leerden ze al snel om onderwater te ‘zweven’ oftewel te trimmen. En het bleken snelle leerlingen want al bij deze kennismaking werden er maskers geklaard en koprollen gemaakt. Hierna volgden de spelletjes onderwater, waarbij de jonge deelnemers enthousiast puzzels oplosten, duiktorpedo’s (speelgoed) naar elkaar gooiden en met elkaar knopen ontrafelden op de bodem van het zwembad. Dit niet alleen ter vermaak, maar ook om vertrouwt te raken met de omgeving en, niet in de laatste plaats, ook om teamwork en samenwerking te bevorderen. Want onderwater moet je op elkaar kunnen vertrouwen.

Er zwommen heel wat getalenteerde duikers in spe rond in het Polderbad op beide avonden. Wat leuk zou het zijn om een aantal van hen later tegen te komen aan de waterkant. Misschien in Zeeland bij de Grevelingen of de Oosterschelde. Want voor duiken hoef je niet per se naar tropische oorden; Nederland heeft onderwater veel te bieden. Hoewel ….. de Cariben is natuurlijk wel erg aantrekkelijk.

De glimlachen en opwinding op de gezichten van de deelnemers weerspiegelen het succes van deze bijzondere avonden. 

N.O.V. Potvis (www.nov-potvis.nl) is aangesloten bij de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) en kan alle duikopleidingen, specialisaties en zelfs instructeursopleidingen verzorgen. NOV Potvis vindt het belangrijk dat duikers zich blijven ontwikkelen, zowel beginnende als gevorderde duikers. Waarbij alle duikopleidingen in het teken staan van veiligheid, duikontwikkeling en natuurlijk plezier en gezelligheid. Iedere woensdagavond trainen wij in het Polderbad.

Met dank aan:

  • Stichting ZO! en de gemeente Zuidplas
  • Sport Stichting Zuidplas Polderbad
  • Vrijwilligers van N.O.V. Potvis
  • Lucky Dive Center voor het beschikbEaar stellen van lucht en materieel

Hieronder een kleine greep uit de foto’s genomen deze twee avonden. Alle foto’s zijn terug te vinden in de galerij.

De eerste verenigingsduik van 2023

De eerste verenigingsduik van 2023 was als vanouds weer nuttig, leerzaam en bovenal gezellig. Afgelopen zondag 21 mei troffen veel Potvissen elkaar ’s ochtends vroeg bij Slag Stormvogel aan het Oostvoornse Meer. Voor de ‘juniors 1* in opleiding’ stond de eerste buitenduik gepland. Natuurlijk een spannende gebeurtenis als je alleen nog maar in het warme en heldere water van het zwembad hebt geoefend. De andere Potvissen konden deelnemen aan de redding scenario’s die door de hoofdtrainers waren georganiseerd. Veiligheid staat voorop bij duiken en dus kan je niet genoeg oefenen met noodsituaties! Niet alleen de 2*in opleiding, verplicht onderdeel voor dit brevet, maar ook andere duikers deden mee. Er werd geoefend op diverse onderdelen zoals:

  • Opstijgingen (Reddings- en ALV opstijging)
  • Benaderen van een duiker in paniek en vervoersgrepen
  • Zoekpatronen gebruiken om een vermiste duiker te vinden
  • Duikersziekten herkennen
  • Het gebruiken van de zuurstofkoffer
  • Stabiele zijligging duiker met pak

Er werd afgesloten met een gezellige lunch verzorgd door de evenementencommissie!

25 Potvissen in een groot bassin

Op zondag 26 maart vertrok een groep van 27 Potvissen richting België. De bestemming was TODI, een bassin van 33 meter doorsnede en 10 meter diep gevuld met lekker warm water en meer dan 5.000 tropische zoetwatervissen in Beringen. Vanwege het warme water waren de junioren in opleiding ook van de partij. Voor velen van hun de eerste duik buiten de vertrouwde omgeving van het Nieuwerkerks Polderbad. Voorafgaand aan de duik volgde voor de guppen eerst de gebruikelijke briefing met de instructeurs.

Nadat de buddyparen waren gevormd werden de flessen en de trimvesten opgehaald, de duikpakken ontsmet en de sets opgebouwd. Sommige Potvissen hadden wat moeite om de enigszins te kleine duikpakken aan te trekken (wat een flauwe excuses werden er gemaakt. Die pakken krimpen niet hè!).

Nadat iedereen was voorzien van de juiste uitrusting doken 25 Potvissen en een snorkelaar het water in onder aanmoediging van twee Potvistoeschouwers achter het glas.

Onderwater vind je autowrakken, een soort nagebootste Griekse ruïne, een spoortunnel en veel bijzondere vissen. De guppen hadden het geweldig naar hun zin, maar ook voor de ervaren duiker is TODI een leuke ervaring. De beelden spreken voor zich.