Duiken na Covid-19

Geplaatst

20 maart 2021 was de officiële start van de lente. Tijd voor lekkerder weer, maar vooral ook uitzicht op warmer water! Bij de Potvis ligt de duikkalender voor dit duikseizoen alweer klaar en daar kijken we natuurlijk met z’n allen naar uit. Maar misschien heb je een stemmetje in je hoofd dat zich afvraagt hoe het dan zit met SARS-CoV-2 (Covid-19). Niet de maatregelen die we ondertussen allemaal wel kunnen dromen (hygiëne, afstand, mondkapjes etc.), maar de medische kant van de besmetting met betrekking tot duiken en ook de vaccinatie. Want ondanks dat bijna iedereen wel klaar is met deze pandemie, is er nog steeds een kans dat je Covid-19 oploopt. Of misschien ben je al besmet geweest.

Er is nog weinig bekend over Covid-19, wel is bekend dat het onder andere een aanslag kan zijn op je longen en uithoudingsvermogen. Maar wat houdt dat nou in als je weer wilt gaan duiken na een periode van in quarantaine uitzieken? De Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde (NVD) geeft hierover een aantal adviezen. Deze adviezen kunnen aangepast worden naarmate er meer bekend wordt over dit virus, dus check altijd de meest actuele informatie bij de NVD.

Duiken na een besmetting met Covid-19

De NVD maakt onderscheidt tussen een asymptomatisch/milde covid-19 infectie en een opname in het ziekenhuis.

Voor asymptomatische/milde infectie wordt geadviseerd om tot 1 maand na een positieve test en/of het begin van de infectie niet te duiken. Daarnaast is het advies ook om minstens twee weken lang geen klachten meer te hebben voordat het duiken weer wordt opgepakt.

Verder wordt er nog aanvullend onderzoek geadviseerd en kan het dus verstandig zijn om een afspraak te maken bij je duikarts.

In het geval van een ziekenhuisopname, wordt er geadviseerd om 3 tot 6 maanden te wachten met duiken na je ontslag uit het ziekenhuis. Het aantal maanden hangt dan af van het verloop van je herstel. Ook hier adviseert de NVD weer allerlei aanvullend onderzoek en is het dus ook weer verstandig om een afspraak te maken bij je duikarts.

Duiken en het Covid-19 vaccin

Hopelijk hoeven de meeste duikers zich geen zorgen te maken over duiken na een besmetting. Waar iedereen hoogstwaarschijnlijk wel mee te maken gaat krijgen is de coronavaccinatie. Als een reizende duiker ben je misschien wel al bekend met de richtlijnen rondom vaccinaties en duiken. Standaard geldt bij alle vaccinaties een negatief duikadvies van 24 uur. Mochten er klachten ontstaan dan wordt er aangeraden pas weer te gaan duiken als de klachten minimaal 24 uur weg zijn.

Voor Covid-19 zijn er momenteel verschillende vaccins: van AstraZeneca een vaccin met onschadelijke virusdeeltjes (“regulier” vaccin) en een RNA-vaccin van BioNTech/Pfizer en Moderna. Kort door de bocht is het verschil tussen deze twee dat bij het RNA-vaccin het langer duurt voordat deze gaat werken en dit kan inhouden dat het dus ook langer duurt voordat er bijwerkingen optreden.

Voor het AstraZeneca-vaccin geldt de standaard richtlijn. Een negatief duikadvies van 24 uur. Voor de vaccins van BioNtech/Pfizer en Moderna geldt een negatief duikadvies van 48 uur.

Mocht je last krijgen van bijwerkingen geldt voor beide soorten vaccins dat je nadat je klachten verdwenen zijn nog 24 uur wacht met duiken.

Bronnen:

G-Olympics

Geplaatst

Woensdagmiddag 26 juni waren de G-Olympics georganiseerd door de Sportstichting en gesponsord door de Potvis. Een groep Potvissen heeft deze middag ook geholpen met de spelletjes en organisatie. Het was enorm leuk te zien hoe de deelnemers genoten. Ons sponsorgeld is super goed terecht gekomen.

Deelnemers genoten tijdens G Olympics

Onze vereniging werd door de wethouder en de Sportstichting in het zonnetje gezet. Goede reclame!

De vrijwilligers

Fietspuzzeltocht

Geplaatst

Zaterdag 19 mei hebben we met 23 Potvissen een super leuke fietspuzzeltocht gereden. Na de uitleg in de kantine van het Polderbad door Mieke zijn de groepjes om de beurt gestart. Iedereen kreeg een knapzakje met logo van de Potvis mee gemaakt door Carla. Daarnaast natuurlijk ook een uitgebreide routebeschrijving gemaakt door Paul. Naast de vragen voor onderweg kreeg ieder groepje een theezakje mee wat onderweg geruild moest worden voor iets groters. Nou dat is gelukt !

Veel lol gehad onderweg, een ijsje gegeten, gepicknickt en een bezoek gebracht aan een molen. DE molenaar heeft ons uitleg gegeven over de werking van de molen.

Rond 16.30 uur waren alle groepjes weer heelhuids terug bij het Polderbad.

Een geslaagd evenement…waar het weer ook mee zat.

Clinic Bravo Zuidplas

Geplaatst

Maandag 15 april heeft de Potvis een clinic verzorgd voor Bravo Zuidplas, brede activiteiten voor 55+, initiatief van de Sportstichting. Zes deelnemers in leeftijd variërend tussen 55 en 75 hadden zich aangemeld. De reden van aanmelding was bijvoorbeeld ;ik heb een slechte ervaring in het buitenland gehad of ik heb nog een uitdaging nodig. Na de uitleg van Jaap ging iedereen gespannen het water in. Maar aan het eind kwamen ze allemaal met een big smile boven. Voor zowel duikers als begeleiders vanuit de Potvis een geweldige ervaring.

Potvis @ Het Maritiem Museum

Geplaatst

Zondag 14 april hebben 23 leden van de Potvis een bezoek gebracht aan het Maritiem museum in Rotterdam. Het was een enorm succes. De tentoonstellingen Offshore experience en Waterproof waren interessant en reuze leuk in elkaar gezet. Ook de kinderen vermaakten zich prima. Een activiteit, die voor herhaling vatbaar is.