Onderwaterbiologie: een les in kijken.

Eerlijk is eerlijk we vinden het onderwaterleven reuze interessant en genieten telkens weer van het panorama en het leven onder de wateroppervlakte.

Maar om nu precies te weten hoeveel voelsprieten en trilhaartjes een organisme heeft, nee, dat is niet ons ding. Dodemansduim is voor ons dodemansduim en niet Alcyonium digitatum. Overigens met alle respect voor de deskundigen die dit zo uit het blote koppie oplepelen.
Dus met een, op deze wijze, gekleurd verwachtingspatroon gingen we naar de specialisatie onderwaterbiologie.
Fout dus. Binnen een paar minuten zaten we geboeid te luisteren naar Mirjam en Bas van der Sanden. Zij leerde ons dat de interesse in de biologie begint met goed leren kijken. Je focus ergens op richten, maar tegelijk beseffen dat je andere organismen gewoon niet ziet, terwijl ze voor je neus zitten. Want zo stelden de cursusleiders; het begint met goed leren kijken, het liefst gericht (met een bepaalde focus dus). Dan neem je waar wat je wilt gaan zien en door te observeren welk gedrag je waarneemt, raak je geïnteresseerd. De nieuwsgierigheid die volgt, zorgt ervoor dat je je kennis en kunde wilt vergroten. Kijk zo werkt dat dus.
Door een aantal voorbeelden te geven van hoe mensen een beeld verschillend kunnen interpreteren en ons te laten tobben met het namaken van een vouwwerk, leerden ze ons dat kijken voor iedereen iets anders kan opleveren. Gelukkig konden  we de opgedane kennis vastleggen in het aantekeningenboekje dat Jaap voor de cursisten had gemaakt.
Vervolgens lieten ze ons graaien en grabbelen in een bakje vol schelpen en opsommen wat we allemaal hadden gezien. Nu waren de schelpen nogal klein dus het was wel een lesje in nauwkeurig kijken  en – zoals we net hadden geleerd – met focus.
We gaan het bijbehorende cursusboek zeker goed doornemen. Zodat we eind mei tijdens de duik met opdracht, al de nodige theoretische kennis hebben. We hopen nu al een paar mooie slibanemonen tegen te komen.
Met dank aan de Nederlandse Onderwatersportbond die het mogelijk heeft gemaakt om tegen een zeer gereduceerd tarief te kunnen deelnemen aan deze specialisatie en de evenementencommissie / hoofdtrainers die de organisatie op zich hebben genomen.