Potvis uitje Neeltje Jans

Voor zondag 24 april had de evenementen commissie een uitje bij Neeltje Jans georganiseerd. We verzamelden rond 11 uur bij het evenementen gebouw. Zowaar was iedereen op tijd en de groep van pakweg 20 personen compleet.

Allereerst gingen we de dam zelf bezoeken. De totale dam is 9 km lang waarvan 3 km afsluitbaar is. Deze 3 km bestaat uit 62 afsluitbare schuiven die bij een waterstand van 3 meter boven NAP dicht gaan. Gemiddeld gebeurt dit 1 maal per jaar. Onder het wegdek zijn gangen en ruimtes. Een deel hiervan is als expositie ruimte ingericht en natuurlijk zijn er ook ruimtes voor de techniek/ besturing. Via de gangen en een loopbrug kon je naar de eerst pijler lopen (zie foto). Aan het snelstromende water, wat onder de pijler stroomde was goed te zien wat de kracht van het water is.

Hierna splitste de groep zich. Een deel kwam bij de Orkaanmachine uit. In een windtunnel staat een grote ventilator die tot 144 km/h kan blazen. Voordat je in de ruimte mocht moest je alles afgeven wat los zat en kreeg je een veiligheidsbril op. Zelf vond ik de windkracht die op je losgelaten werd wel meevallen.

Weer verder lopend over het park pikte we nog net de laatste minuten van de zeeleeuwen show mee. Hierna was het tijd voor de inwendige mens. Na de nodige patatjes, kroketten, saucijzenbroodje en drankjes was het tijd om naar de zeehondenshow te gaan. Er zijn op het moment twee zeehonden. Eén deed voor wat lekkers aardig zijn best om zijn kunstjes te laten zien maar de andere die nog een stuk jonger is hield het snel voor gezien en trok zijn eigen plan.

Om 2 uur werden we bij Bleu Reef Aquarium verwacht. Hier splitste de groep zich in tweeën. De ene groep kreeg uitleg bij het aquarium en de andere groep ging achter de schermen bij de kweekbakken kijken. Na een klein half uur wisselde de groepen. Bij de kweekbakken waren roggen, kleine kathaaitjes en eieren van de kathaaien te zien. Het kan wel 9 maanden duren voordat zo’n kathaai ei uit komt. Het aquarium bestaat uit 300.000 liter verward Oosterschelde water. Er zwemmen o.a. tropische haaien zoals de witpuntrifhaai, zwartpuntrifhaai, luipaardhaai, clownsvis, murene enz. Er is ook een kleiner aquarium waar o.a. kleine haaitjes en roggen in zwemmen die je kan en mag aanraken. Dat was toch wel een apart gevoel om een rogje te kietelen.

We hadden niet heel veel tijd voor het aquarium omdat we om 3 uur bij de rondvaartboot moesten zijn wilden we met de rondvaart van pakweg driekwartier mee. In eerste instantie was het niet zeker of de rondvaart voor ons door zou gaan omdat de boottocht bijna gelijk met ons bezoek aan het aquarium zou zijn. De rondvaart ging over de Oosterschelde en voor een deel langs de dam. Het zonnetje scheen en er stond aardig wat wind maar daar was niet veel van te merken op zo’n groot schip. Kortom even lekker uitwaaien.

Als laatste bezochten we “Delta Experience”. Dit is een
4D animatie over hoe het er in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 aan
toe ging tijdens de watersnoodramp. Het is een fictief verzonnen verhaal wat zo
maar waargebeurd kan zijn.

Hierna ging iedereen weer zijn eigen weg met een gezond
kleurtje en een leuke herinnering rijker.

Bert van Ommen

Please follow and like us: