DuikverslagSpecialisaties

Specialisatie: IJsduiken

IJsduiken 2021!!

IJs, prima als het in een hoorntje zit of in een goed glas, maar verder heb ik er niet zoveel mee. Schaatsen is spannend op tv, maar daar blijft het bij!

Echter, vanaf mijn eerste duiken ergens halverwege de jaren 90 heb ik me altijd afgevraagd hoe het zou zijn om onder het ijs te duiken. Mede door de schitterende documentaires die ik thuis op de tv had gezien.

Na het behalen van mijn 1ste brevet in 2014 kom je erachter dat er toch een groot verschil is in de fun duikjes tot dan toe en wat er verder allemaal bij komt kijken als je verder wilt als sportduiker. Helemaal toen ik in 2017 lid ben geworden van de Potvis en vaker in Nederland ben gaan duiken, en daarbij doorkreeg dat water onder de 10 graden en zeker het hoofdstuk “IJsduiken” niet echt was bedoeld voor een wetsuit. Om eerlijk te zijn, baalde ik toen er een groep Potvissen in 2018 gingen ijsduiken, het besef dat ik niet over een goed droogpak beschikte inclusief de nodige ervaring daarmee verzachte wel, maar het voelde als een gemiste kans.

Begin 2020 een voor mij geweldig droogpak aangeschaft en dat jaar ook veel ervaring ermee opgedaan, in het achterhoofd nog steeds dat mocht er een kans komen, ik nu wel de spullen ervoor zou hebben.

Januari 2021, koud in Nederland. Tijd om een balletje op te gooien, 10 januari een app in de groep gegooid en deze werd gelijk opgepakt. Alleen werd het lastig organiseren i.v.m. corona en vooral, er lag nog geen ijs. 

Februari 2021, politici willen graag corona doen vergeten en rollen bijna over elkaar heen want de Elfstedentocht kan bijna verreden worden denken ze en dat moet toch doorgaan, ongeacht wat!! Echter, de Fries die in het 8 uur journaal nuchter uitlegt dat er toch eerst ijs moet liggen in de Bonkevaart  was geweldig.

Maar toch, hier en daar begonnen er toch mooie ijsvloeren te komen, voor velen was daar de mogelijkheid om eindelijk te kunnen schaatsen.

8 Februari, omdat Iwan en ik zeer enthousiast waren rondom het ijsduiken zou het misschien mogelijk zijn om niet de cursus te doen, maar 1 of 2 proefduiken in de buurt. Vanwege corona kon het geen verenigingsding worden, vandaar dat het allemaal redelijk stil is gehouden. Zonde natuurlijk, maar beter dan negatieve publiciteit.

9 Februari. Paul komt met een Facebook bericht waar Jaap direct op reageert. Achter de schermen voor ons wordt er over en weer gebeld met een zekere William met als gevolg om 11:14 het volgende bericht;

!!!! UT GIET OAN !!!!

Via Technical Diving Holland waren er 2 plaatsen voor Iwan en mij geregeld. De complete NOB-cursus.

Voor komende zaterdag wel te verstaan, en het was nu dinsdag. Wat volgde was een digitale versie van het boek, aangezien we op donderdagavond al online de theorie moesten behandelen. En altijd als je denkt, dit gaat lekker, komt er weer de volgende twist naar boven die donderdagavond.

Wat bleek, we moesten minimaal een fles hebben met dubbele kranen, 2 gescheiden 1ste trappen waarbij de 2de trappen over gescheiden waren, kun je het nog volgen??  Om eerlijk te blijven, het heeft donderdagnacht de nodige nachtrust gekost om een oplossing te verzinnen. Vrijdag Leon gebeld met de vraag of we zijn flessen mochten lenen, hij is in het bezit van flessen met dubbele kranen. Geen probleem, kom maar langs rond 12 uur. Goud!! Met dank aan Leon was de 1ste horde genomen. Iwan gebeld dat deel 1 gelukt was, en voor deel 2 had hij een oplossing bedacht. Kom om 14 uur naar Lucky was het antwoord. Daar een volledige set gehuurd met als gevolg, een fles met dubbele kraan, 2 stuks 1ste trappen, 2 stuks 2de trappen en 2 octopussen. Hoezo over-kill, maar we voldeden aan de eis en dat telde.

Zaterdag 13 Februari. Ondertussen was de locatie veranderd van buitenwater naar een buitenzwembad (!) i.v.m. de ijsdikte en verwachte toeloop van mensen. Goed geregeld i.s.m. de plaatselijke gemeente. Iwan en ik troffen elkaar daar ter plekke en hebben daar voor de 1ste keer binnen de vereniging een opleiding gedaan waarbij de zwembadduiken en buitenduiken in 1 waren. Ach, iemand moet de 1ste zijn toch.

Iwan maakte samen met iemand anders voor mij zijn eerste duik en hij vertelde me het toch wel een soort spannend te vinden. Samen maakten we zijn 2de en mijn eerste en ik vond het wel meevallen, eigenlijk gewoon grappig. Met mijn 2de duik begreep ik wat Iwan bedoelde. Ik dook samen met een onbekende jongen die net voldeed aan de minimale toelatingseisen en dat is normaal geen enkel probleem, alleen in dat zwembad kon je ook richting het ondiepe en als je dan met je fles tegen het ijs ligt en met je buik op de bodem besef je dat als er nu iets weigert aan je automaat er maar vanaf 1 kant hulp kan komen. Iwan en ik duiken regelmatig samen, en daardoor heb je aan een half woord genoeg. Kortom, nieuwe situatie en een vreemde buddy, dat brengt wel een stukje extra besef en beleving met zich mee. Maar ook dat is goed om te ervaren.

Met dit in gedachte is het ook niet verkeerd binnen de vereniging om eens van buddy te wisselen gedurende het buitenduikseizoen.

Als er volgend jaar of daarop een keer weer richting ijsduiken in het buitenland, of in Nederland, wordt gegaan dan hierbij alvast de aanmelding om mee te gaan van Iwan en mijzelf.

 Alles bij elkaar is het een geweldige ervaring geweest mede dankzij meerdere personen binnen de vereniging, TOP.

Rogier.

Please follow and like us: