2* duikopleiding

Twee jaar geleden ben ik weer begonnen met duiken na een lange pauze van ongeveer 10 jaar. Op dat moment had ik mijn NOB 1* al, maar helaas ben ik toen na enkele jaren weer gestopt met duiken.

 

Nu mijn 30e verjaardag begint te naderen vond ik het tijd om mijn duik-hobby weer op te pakken, en het echte duiken begint natuurlijk pas wanneer je de 2* opleiding hebt afgerond. Op vakanties liep ik al snel tegen de grenzen van de 1* aan, zo blijken de haaien bij Shark Point in Indonesië te zwemmen op een diepte van 18-35m. Maar ook in Nederland komt de tweede ster van pas als de tijd van sepia’s weer is aangebroken en je graag de groepen Belgen bij de Bergse Diepsluis wilt ontwijken. Dit waren voor mij dan ook de redenen om zo snel mogelijk aan mijn 2* opleiding te beginnen.

Zoals elke duiker binnen de club weet, bestaat een NOB opleiding uit een theorie-gedeelte en enkele opleidingsduiken. Hoewel de 2* opleiding voortvarend van start ging, gooide COVID-19 roet in het eten. Met een afgeronde theorie was het tijd om de laatste opleidingsduiken af te laten tekenen, maar vanwege de lockdown werd het duiken in clubverband steeds lastiger. Dit heeft er dan ook toe geleid dat ik pas dit jaar een nieuwe poging kan wagen om die felbegeerde laatste duiken te laten aftekenen.

 

Eind mei stond de eerste duik op de planning en dit werd, samen met Paul, een diepe duik naar het duikwrak Le Serpent in Scharendijke. Dit vrij indrukwekkende wrak heeft mij nog enthousiaster gemaakt om de 2* af te ronden, wie wil nu niet deze wonderen van het Nederlandse duikwater ontdekken? Vervolgens was het twee weken later tijd voor de volgende opleidingsduik, namelijk de nachtduik. Dit keer was Tom de gelukkige die mijn buddy mocht zijn. Samen met 2 andere buddyparen werd dit een duik bij de Nieuwe Kerkweg.  Hoewel deze duikplek bekend staat om zijn mooie onderwaterleven met onder andere kreeften en Noordzee krabben, blijken deze dieren toch een maatje groter te zijn wanneer je ’s nachts (lees ’s avonds) te water gaat. Als kers op de taart werd er tijdens deze duik ook nog één flinke paling gespot, wegschietend tussen de stenen.

 

Kortom, die tweede ster is een echte verrijking, niet alleen in het buitenland, maar ook geeft het meer mogelijkheden voor mijn toekomstige Nederlandse duiken.

 

Jorg Verhallen

Please follow and like us: